Kalan savustaminen

Kalan savustaminen

Katso kalansavustusvinkkejä! Suolaamisesta, puruista, savustuspöntön tekemisestä ja muusta hyödyllisestä.

Kalan savustaminen ei ole mitään salatiedettä, mutta erilaisia pienillä kikoilla kalasta voi saada vieläkin maukkaampaa. Erilaisia kalasavustimia on tarjolla todella paljon aina savustuspussista perinteiseen puusavustimeen. Toiset tykkäävät savustaa kalan kokonaisena ja toiset savustavat sen fileenä, jolloin savunmaku tulee siihen voimakkaana. Tiesitkö muuten, että osa kaupassa olevasta savukalastavalmistetaan siten, että kala ensin suolataan ja sitten lämmitetään uunissa. Sen jälkeen siihen lisätään nestemäinen savuaromi. Savukalaa sekin tietysti on. Tässä on ihmisten vinkkejä ja pohdintaa savustamisesta.

Kalan savustus sähkösavustimella video (3:20min)

Suolauksesta ja mikä puu sopii savupuruksi

Savukalan suolaaminen

Apuvälineitä kylmäsavustukseen

Maukkain savukala

Hyviä savustusvinkkejä

Savustuspusseista

Savustuslaatikon rakentaminen

Leivinuunissa savustaminen

Hauen savustaminen

Ankeriaan savustaminen

Suutari savukalana

Savustaminen pallogrillillä

Savustuspurujen maustaminen konjakilla

Sähkösavustin vai sähkögrilli


Meikäläisellä oli joskus melko kauan sitten samassa käytössä vanha, käytöstä poistettu kaasuhellan uuniosa. Leppälastut, katajannorkoset + sokeripalat uunin pohjalle. Abbornat yläpuolelle ritilälle, luukku kiinni ja koko laitos tiilikehikon päälle. Pikkukalikoilla oli helppo pitää tasaista tulta laitoksen alla, välillä luukusta kurkaten kypsyysastetta ja väriä. Lue lisää.

Leppäpurua pohjalle (saa valmiina kaupastakin) muutama sokeripala pohjalle antaa mukavaa väriä. Itse käytän joskus tuoretta katajan oksaa antamassa makua....Tuli jonka päällä laatikko makaa ei saa olla liian kova eli jos hellaan vertaisin niin asteikolla 1-6 joku 3-4. Kypsymisaika riippuu tietenkin kalasi koosta mutta hyvä merkki on, kun evät irtoaa helposti, kun nyppäiset siitä. Lue lisää.

Kalan suolauksessakin on varmasti monia eri keinoja mutta itse käytän perimätietona saatua tapaa joka on aika hyvä elikkä hyvin vähän meri suolaa kalaan ennen savustusta ja välittömästi savustuksen jälkeen suolaus jonka jälkeen kala kääritään voipaperiin ja sen jälkeen paksuun sanomalehteen ja annetaan imeytyä noin 15 min välillä pakettia käännellen. Tässä vaiheessa on helppo myös kantaa kala ruokailupaikalle ja pysyy varmasti lämpimänä. Lue lisää.

Leppäkiekot toimii hyvin, mikäli lämpö tahtoo välillä nousta liian korkeaksi ja polttaa lastut. Riippuu tosin lastuistakin, kun jotkut ovat lähinnä purua ja toisilla toimittajilla ihan reilua lastua. Omenapuu on myös ainakin mausteena ihan hyvä savustukseen. Tekee vaikka puolen sentin paksuisia kiekkoja.

Silakoiden ja siikojen suolauksessa toimii muuten suolaliuos hyvin. Tehdään kylläinen liuos lämpimään veteen (ettei kalat jäähdy liikaa). Savustimesta valmiit kalat liuokseen joksikin aikaa (kannattaa kokeilla sopiva aika, mutta kyllä niitä pitää jonkin aikaa liottaa). Kun vesi on riittävän lämmintä niin se höyrystyy suolauksen jälkeen pois. Etuna tässä on se että suolaus on onnistuessaan tasainen eikä suolarakeita ole ollenkaan.

Pussi mahtuu normaaliin uuniin ja pussiin taas mahtuu kohtalaisen kokoinen kala (~2kg) ehjänä. Suu kannattaa sulkea kunnolla ja pussi pitää avata pihalla. Lue lisää.

Savustuspussi toimii ihan hyvin kunhan sulkee sen kunnolla ja laittaa oikein päin uuniin, pussin voi avata sisälläkin kunhan antaa sen tasaantua suljettuna parikymmentä minuuttia

Loistava laite kotioloihin on Opa-merkkinen sähköllä toimiva savupönttö. Kaverillani on ollut sellainen ja saanut kehuja, niinpä meillekin päätyi kyseinen pönttö hiljattain. Laitteessa on vastus, jonka yläpuoliselle levylle purut asetetaan. Kala tulee tietty omalle ritilälleen, jonka alapuolella on asetti valuville nesteille.

Ite oon savustanu haukea fileinä. Ripottele merisuolaa fileiden päälle, anna suolautua jääkaapissa n. 1 tunti, ja pyyhi suola pois talouspaperilla. Vuole melko tuoreesta lepästä lastuja pöntön pohjalle, että se juuri peittyy. Tuli pöntön alle, että liekit hieman nuolevat pöntön reunoja. 30-60min, kannattaa tarkkailla välillä. Tätä "reseptiä" oon käyttänyt n.1kg:n hauille.

Savustan hauen nykyään nahallisina fileinä. Yksinkertainen ohje on savustaa hiljaisella lämmöllä, leppäkiekkoa tai lastuja käyttäen. Pieni määrä katajaa antaa kirpeyttä makuun. Fileen päälle merisuolaa ja nahkaan vähän oliiviöljyä joka ainakin helpottaa fileen irrottamista ritilästä jos ei mitään muuta. Lue lisää.

Hauen kannattaa savustaa kokonaan. Suolaa niin kuin mainittiin imeytymään, samalla voi (ja kannattaa) hieroa oliiviöljyä varsinkin kalan lihaan, myös nahkapuolelle voi ripsauttaa vähän. Mausteita voi lisätä maun mukaan, esim hieman tuoretta basilikaa tuon oliiviöljyn kanssa on vallan mainiota. Jostain päin nettiä löysin ohjeen jossa suositeltiin hunajaa ja viskiä mausteiksi, toimii!

Suolasuvinkki: Keitä 3 litraa vettä ja liuota siihen 3dl merisuolaa. Jäähdytä ja uita savusta tulleet kalat siinä. Pienet 5min, hauet ja muut "paksut" 7-8 minuuttia. Avot, ei liikaa ei liian vähäv suolaantuneet.

Parhaan lopputuloksen saa kun ei anna rasvan kärytä. Karmeaa lohta joutuu joskus syömään, kun tarjotaan ilman rasvapeltiä savustettua kalaa, jossa leppäsavun aromit jää palaneen rasvan alle. Lue lisää.

Savustuspuruksi omenapuuta. Ei nokea, kuten muut savustuksessa käytettävät puut.

Parhaan lopputuloksen saa kun ei anna rasvan kärytä. Karmeaa lohta joutuu joskus syömään, kun tarjotaan ilman rasvapeltiä savustettua kalaa, jossa leppäsavun aromit jää palaneen rasvan alle. Lue lisää.