Kalaa muurikalla - helppo ja nopea tapa retkelläkin

Lähiruokakokki Ilkka Arvola Mikkelistä näyttää, miten valmistetaan helppoa kalaruokaa retkiolosuhteissa. Ilkka on ravintoloitsijana Mikkelissä ja käyttää paljon paikallisten tuottajien raaka-aineita. Suurimman osan kaloista hän hankkii Puulan kalastajilta.

 
Videossa oleva hauki on noin 30 min ennen kokkausta virvelöity Puulalta, Mikkelin Otavasta. Laavupaikka on Vattusaaren retkisatama, joka sijaitsee täällä: https://goo.gl/maps/3zWtcR3E3gS2
 
Kalan valmistus
Suomusta kala. Sopivia suomustettavia kaloja ovat esimerkiksi hauki, kuha ja ahven sekä siika. Fileeraa kala. Kokonaisena voidaan paistaa siika ja muut lohikalat sekä kuha, sillä niistä ruodot on helppo irroittaa kypsänäkin. Paistamiseen sopii muurikka tai ritilä. Kypsennä kalaa ensin nahkapuoli alaspäin, kunnes kala on kypsynyt puoleenväliin asti. Kypsä osa kalasta näyttää valkoiselta. Käännä kala toisinpäin ja seuraa kalan valmistumista. Fileitä ei kannata paistaa kuivaksi. Käytä paistamiseen oliiviöljyä, joka kulkee mukana helposti retkiolosuhteissakin. Mausta suolalla tai halutessa pippureilla.
 
Sienikastike syntyy näin
Freesaa valkosipulia ja sipulia miedolla lämmöllä hetki muurikalla tai pannulla. Kun sipuli on kuullottunut, lisää esipaistetut sienet. Lisää kermaa loraus. Kermaa ei käytetä paljon - lisää sen verran, että sienet juuri ja juuri peittyvät. Lisää suolaa ja pippuria. Anna hautua noin 5 minuuttia miedolla lämmöllä.
 
Retkeilijän salaatti
Esivalmistele kotona tai maastossa etukäteen ”pohja” salaatille. Leikkaa salaattifenkolista ohuita siivuja nippu. Lisää vähän sitruunankuorta, loraus etikkaa, vähän sokeria, suolaa ja oliiviöljyä fenkolin päälle. Lisää erilaisia luomusalaatteja vasta juuri ennen tarjoilua ”salaattipohjan” sekaan. Sopivia salaatteja ovat esimerkiksi lollorosso ja frisee. Salaatit lisätään vasta lopuksi, jotta ne ovat tuoreena vielä lautasella.
 
Kesäinen yrttinen makuvesi
Voit tehdä helpon makuveden retkiolosuhteissa tuoreista yrteistä. Lisää lasipurkkiin veden joukkoon pieni nippu salviaa, sitruunan lohkoja, tuoretta inkivääriä ja kurkkua. Anna veden ”maustua” noin pari tuntia. Yrittivesi sopii hyvin kalaruokien ja salaattien kanssa nautittavaksi.

Ilkan retkiruokavideo on osa 8 tarinaa Puulalta -videosarjaa.

Ilkka Arvola on ravintoloitsijana Etelä-Savossa Vilee-ravintolaketjussa, johon kuuluu leipomo, bistro, kahvila ja lähiruokakauppa Food Factory. Ilkan ruuanlaitossa perustana on lähellä tuotetut raaka-aineet