Jokia ja metsälampia luotaamassa

Heitto veteen ja plumps! Sitten kännykän näyttö auki ja katsomaan, mitä pinnan alla oikein tapahtuu. Monet pienimuotoiset kalastuspaikat ovat arvoituksia täynnä – kuinka syvää siellä on ja missä kohtaa montut sijaitsevat? Tieto pohjanmuodoista antaa mahdollisuuden keskittää kalastus oikeaan paikkaan!
 
Jokea luotaamaan
Jokikalastuksessa syvyyksien seuraaminen on jopa tärkeämpää kuin järvellä tai merellä. Kalapaikka löytyy usein sieltä, missä joessa on kuoppa. Kalat käyttävät virtaa hyväksi. Se tuo ruokaa, mutta on myös rasite, sillä virrassa uiminen kuluttaa energiaa.
 
Tasaisesti soljuvasta joesta on hankala löytää syvyyseroja pelkästään virtaa tarkkailemalla. Kivet tai joen mutkat ovat selkeitä paikkoja, joissa on todennäköisesti syvyysvaihtelua, mutta tasaiselta alueelta syvyyksiä on lähes mahdoton arvioida ilman kaikuluotainta.

Luotain voidaan kiinnittää jämäkkään virveliin ja heittää sen avulla se alueelle, josta halutaan syvyystietoja.

Luotain näkymää voidaan tutkia kännykän ollessa pysty- tai vaakaasennossa.

Monttu tarkoittaa kalalle rauhallista virtaa ja helppoa paikkaa oleilla. Se on suojapaikka, jonne palataan, kun ravintoa on hankittu. Osaksi monttu voi olla myös ruokailupaikka, joka houkuttelee esimerkiksi muikkuja tai salakakoita – niistä kiinnostuneet pedot tulevat samalle alueelle. 
 
Jos monttu on suuri, kalat tyypillisesti hakeutuvat jommalle kummalle reunalle ylä-tai alavirtaan. Montun yläpuoli on yleensä lepopaikka ja alapuoli ruokailupaikka.

Tämä ahven löytyi joen keskellä olevan kumpareen reunalta. Syvyys oli alueella yleisesti noin 3 metriä ja yhdessä kohtaa pohja nousi 1,5 metriin. Tämän taakse muodostui alue, jossa ahvenparvi viihtyi.

Petokalat viihtyvät kuopissa
Rauhallisten jokiosuuksien montuissa viihtyviä kaloja ovat hauki, kuha ja kirjolohi. Kova virta puolestaan houkuttelee lohikaloja ja lämpimän veden aikana myös ahvenia sekä isoja särkikaloja.
 
Jos joki virtaa voimakkaasti, montut houkuttelevat myös isoja lohikaloja. Niiden kalastusta silmällä pitäen luotaus on myös hyödyllinen.
 
Osa joista on niin pieniä, että veneellä niiden tutkiminen ei välttämättä onnistu. Tässä tapauksessa heitettävä kaikuluotain on hyödyllinen varuste. Luotain heitetään jokeen käsin tai järeän virvelin avulla. Kannattaa huolehtia, että siima on tarpeeksi paksu laitteen heittämistä varten. Kuitusiima yli 0,25 mm vahvuudessa kestää painavan luotaimen heittämisen.
 
Striker Castin toimintasäde on jopa 60 metriä kännykästä, joten rannalta luotaaja saa katettua suuren alueen yhdestä pisteestä. 
 

Kaikuluotain tuottaa kännykkään tämän näköisen näkymän.


Virtaavassa tai sameassa vedessä herkkyys asetetaan sellaiselle voimakkuudelle, että näkymästä tulee selkeä.

Paikallista petojen ravintokalat
Luotain antaa arvokasta tietoa sekä pyyntikohteina olevista petokaloista, mutta ennen kaikkea näiden ravintokaloista. Petokalat asettautuvat toisinaan niin lähelle pohjaa tai jopa pohjamudan sekaan, jolloin niitä on hankala nähdä luotaimesta.
 
Parvissa liikkuvat ravintokalat näkyvät selkeästi pohjan yläpuolella. Hyvä nyrkkisääntö: jos luotaamassasi paikassa näkyy kalaa, anna paikalle kalastusaikaa. Ravintokalat tarkoittavat aina sitä, että lähistöllä on petokaloja – joko pohjaan liimautuneena tai selkeästi pohjan yläpuolella, jolloin ne näkyvät luotaimen ruudusta.
 
Aloita potentiaalisen kalastuspaikan kalastaminen pinnasta. Vaikka kaloja näkyisi pohjan tuntumassa, joessa petokalat tekevät joskus nopeita syöksyjä pohjan läheltä pinnan tuntumaan ja palaavat sen jälkeen takaisin pohjaan. Pinnasta kalastamisen jälkeen voi asteittain lisätä kalastussyvyyttä.
 

Luotain aktivoituu kastuessaan. Sen merkkivalo alkaa vilkkua ja yhteys kännykkään muodostuu bluetoothin avulla.

Luotain järvikäytössä
Suomessa on paljon pieniä järviä ja lampia, joista ei ole tarkkoja syvyystietoja. Rantakalastaja voi hyödyntää Striker Castia samaan tapaan kuin joella eli heittää luotain rannasta ulospäin ja tutkia pohjanmuotoja. Parhaimmillaan luotaimen ruudusta nähdään esimerkiksi ahvenparvia tai pikkukaloja, jotka merkitsevät isojen petojen läsnäoloa.
 
Striker Cast -luotaimessa on myös lämpömittari ja sen avulla voidaan keskittää kalastus oikeille alueille. Siinä missä jokien lämpötila on yleensä tasainen, seisovassa vedessä lämpötilojen vaihtelu voi olla todella suuri. Lämpötila on kalojen oleskelua ohjaava tärkeä tekijä ja sitä ei kannata sivuuttaa.
 
Nyrkkisääntönä on se, että keväällä ja myöhään syksyllä etsitään muuta aluetta lämpimämpää vettä ja kesällä hakeudutaan paikkoihin, joissa vesi on muuta aluetta viileämpää.
 
Soutuveneellä liikenteessä
Jos käytössä on soutuvene tai kanootti tai jopa suppilauta, luotausmahdollisuudet paranevat entisestään. Vetämällä rauhallisesti Striker Cast GPS -laitetta perässä, tallentuu syyvyystieto kännykkäsovellukseen. Syvyyskäyrät tallentuvat 30 cm tarkkuudella, joten kalastuskartasta tulee todella tarkka.
 
Sovellukseen tallennettua karttadataa voidaan hyödyntää jatkossa potentiaalisten kalapaikkojen paikantamisessa. Uistelu tai heittely voidaan keskittää kivikkoihin, kuoppiin tai syvänteiden rinteisiin.
 
Syvyys- ja lämpötilatietojen lisäksi luotaimesta voidaan tarkkailla myös mahdollisia kohdekaloja tai niiden ravintokaloja. Jos luotaimessa ei näy mitään ja kalapaikka vaikuttaa lupaavalta, ei kannata tuomita paikkaa kalattomaksi. Kirkkaissa vesissä kalat joskus väistävät venettä ja koska luotain piirtää kuvaa suoraan veneen vierestä, ne eivät siksi näy ruudussa. 
 
Lapin kirkkaissa vesissä elävät arat raudut eivät uskaltaudu ihan veneen vierelle. Ne nappaavat uisteltuun vieheeseen, joka kulkee veneestä muutaman kymmenen metrin päässä, mutta veneen viereen ne eivät mielellään tule. Samalla tavalla saattavat käyttäytyä taimenet, kuhat ja isot hauet kirkkaissa vesissä aurinkoisina päivinä.
Striker Cast ladataan myyntipaketin mukana tulevan usb-johdon kautta. Kenttäolosuhteissa luotain voidaan ladata virtapankin avulla.

Ympärivuotiseen käyttöön
Striker Cast on hyödyllinen myös talvella. Se laitetaan kellumaan pilkkireikään ja sen avulla nähdään pilkki sekä lähistöllä olevat kalat. Käyttöä helpottamaan voi hankkia pienen valokuvaukseen tarkoitetun telineen kännykkäkiinnityksellä. Se on kätevä asetella veneeseen tai pilkkiavannon reunalle oikeaan asentoon. Lue juttu aiheesta.
 
GPS-ominaisuudesta on paljon hyötyä myös talvella. Kesällä veneellä paikannetut kivikot tai muut ottipaikat kannattaa tallentaa laitteen kalastuskarttaan, jolloin talvella voi marssia suoraan niiden päälle pilkkimään.
 
Garmin Striker Cast lyhyesti
Laite on taskuun mahtuva kaikuluotain, jonka näyttönä toimii kännykkä. Se painaa 75 grammaa ja se ladataan USB-johdon kautta. Johto laitetaan kiinni laitteeseen ja toinen pää mihin tahansa USB-liittimeen. Vaeltava kalastaja saa ladattua sen vaikkapa varavirtalähteestä.
 
Striker Castin suositushinta on 149 euroa. Versio, jossa on GPS-ominaisuudet, maksaa 199 euroa.
 
GPS-ominaisuuden sisältävällä laitteella voidaan tehdä omia syvyyskäyrän sisältäviä karttoja. Laita tallentaa automaattisesti syvyydet sovelluksen kartan päälle, jolloin luodattuja paikkoja voidaan tutkia myöhemmin.