Hyvä kalakeitto

kalakeitto

Kalakeiton voi tehdä monella eri tapaa. Tässä yksi hyvä vaihtoehto, joka sopii suomalaiseen makuun. Perusjuttuna on se, että keitellään ruodoista hyvä liemi. Itse kala kannattaa helppouden vuoksi tehdä ruodottomista fileistä, niin ei tarvitse ruodoista huolehtia. Perkuu vaiheessa pistä ruodot ja pää talteen sekä kovanahkaisista kaloista esim. ahvenesta ja kuhasta voi ottaa myös nahan. Siitä lähtee liemen keittäminen. Tässä esimerkissä on tehty keitto kirjolohesta ja ahvenesta. Molemmat kalat sopivat samaan keittoo hyvin - hyvä yhdistelmä! Ei se keitto tarvitse aina samasta kalasta olla. Tästä keitosta syö hyvin 6-8 nälkäistä.


Tarvitset:
1 kg kirjolohi (mielellään pyöreänä, josta vedetään fileet irti)
0,5 kg ruodotonta ahvenfilettä
10 kpl keskikokoista perunaa
2-3 porkkanaa
2 sipulia
1 palsternakka
Puolikas keskikokoisesta lantusta
0,5 l kevytmaitoa
Koskenlaskija-juusto (tavallinen)
Suolaa
Mustapippuria
Valkopippuria
3 rkl voita
Laakerinlehti
Tuoretta tai pakastettua tilliä
Puolikas sitruuna


Aloita liemen keittäminen seuraavasti:
Kaikki ruodot ja pää kattilaan. Kirjolohesta ei nahkoja, mutta jos on ahvenen tai kuhan perkeitä, niin nekin sekaan. Tosin silloin pitää olla tiheä siivilä, jotta saa ne sihdattua pois. Muista ottaa päästä kidukset pois. Laita ne isoon kattilaan ja laita vettä niin paljon päälle, että ne peittyvät kunnolla. Sekaan mustapippureita ja laakerin lehti. Keitä noin 45-60 min.

Itse keiton teko etenee seuraavasti:
Kun kala on hautunut kunnolla, niin sihtaa liemi toiseen astiaan ja kaada se takaisin kattilaan. Siivilään jää perkeitä ja voi niistä rapsutella isommat lihat keittoon mukaan, mikäli ruotoihin on niitä lihaa. Sitten perään vihannekset ja ala keittämään niitä kypsäksi.

Kun vihannekset alkavat olla kypsiä, niin laita perään voi ja Koskenlaskija-juusto, joka antaa täyteläisen maun keitolle. Samaan aikaan voit laittaa maidon. Hämmennä keittoa ja odottele, että juusto sulaa sinne. Sitten pistä kalasuikaleet ja tilli keittoon sekä lisää muutama kierros valkopippuria myllystä keittoon. Väännä tehoa hellaan ja odottele, että keitto kiehahtaa muutaman kuplan ja vedä se pois liedeltä. Kansi päälle ja anna hautua.

Kalaa ei kannata keittää kovasti, vaan riittää, että se nopeasti kypsyy. Muuten liha hajoaa keittoon helposti. Lopuksi tarkista suola ja purista puolikas sitruuna keittoon. Varaa ruisleipää ja lasillinen maitoa jokaiselle ruokailijalle!


Vihannesten määrää säätelemällä voi keiton kokoa muutella.

Sipuli sopii keittoon myös. Lohko se vaikka kuuteen osaan.

Käytä tiheää siivilää, jos laitat nahkat keittoon mukaan. Muuten suomuja jää inhottavasti keittoon.

Näillä kalakeittoon saa täyteläisen maun!

Ahvenen tai kuhan filesuikaleet käy keittoon myös. Sekaan hieman kirjolohta, niin tulee loistava keitto!

Laita lopuksi sekaan Koskenlaskija-juusto ja maito. Juuston sulattaminen liemeen vaatii hieman hämmentämistä.

Lisää kala vasta aivan lopuksi keittoon. Jos kalaa keittää liikaa, niin se hajoaa liemeen.

Lisää lopuksi sitruuna. Mielellään lientä ei saisi keittää sen jälkeen, sillä sirtuunan maku voi muuttua kitkeräksi.