Helsingin Kalamaraton tulee

Lajikalastajien pitkä odotus päättyy toukokuussa viimeisenä viikonloppuna, kun Helsingin Kalamaraton kisataan taas koronatauon jälkeen. Kyseessä on järjestyksessään 20. juhlakilpailu. Kalamaratonin suojelijana toimii eurooppaministeri Tytti Tuppurainen.
 
Kalamaraton on Suomen vaativin kalastuskilpailu. Joukkueet tavoittelevat Kalamaratonissa vuorokauden aikana mahdollisimman monta eri kalalajia saalispussiin. Kilpailu käydään urheilukalastusvälinein. Kalojen pituudella tai painolla ei kisassa ole merkitystä. Pikkuruinen liejutokko on aivan yhtä arvokas lajipiste kuin kymppikiloinen hauki.
 
Kalamaraton on synnyttänyt vuosien myötä kokonaisen uuden harrastusmuodon – lajikalastuksen. Se on erityisen suosittu nuorten parissa.
 

Kisaennätys Helsingistä
 
Ensimmäinen Kalamaraton järjestettiin Helsingissä vuonna 2001. Kisa levittäytyi myöhemmin Kotkaan, Joensuuhun ja Turkuun. Kalastustaitojen lisäksi kisoissa tarvitaan tuntemusta eri kalalajien esiintymispaikoista, lajit on osattava myös tunnistaa toisistaan. Kalamaraton on antanut arvokasta tietoa kalalajien esiintymispaikoista ja -tiheyksistä myös tutkimukselle.
 
”Tässä kaikessa piilee tapahtuman viehätys. Se vaati monenlaisia taitoja ja luonnon tuntemusta. Kun kisa käydään keskellä kaupunkia, se tuo vedenalaisen luonnon lähelle”, kilpailujohtaja Jukka Halonen sanoo.
 
Helsinki on aina kerännyt eniten joukkueita mukaan. Tähänastinen kisaennätys on 32 eri kalalajia – siis vuorokauden aikana koukutettuja ja varmistettuja lajeja. Species Fishing Team sai tuon tuloksen Helsingin vesiltä vuonna 2014. Vuosien saatossa tuomariston eteen on tuotu yhä uusia lajeja, jotka on opittu pyytämään, tai joiden paikat on löydetty. Tällaisia ovat tuoreimpina olleet miekkasärki ja vaskikala.
 
Pieni sensaatio oli vuosi 2009, jolloin Helsingin kisassa saatiin mustatäplätokko. Se oli kaikkien aikojen toinen havainto Suomessa tästä vieraslajista. Lajin leviämisestä ja runsastumisesta kertoo, että nyt mustatäplätokko löytyy liki jokaisen joukkueen saalispussista.
 
Eurooppaministeri suojelee
 
Vuoden 2022 juhlakisojen suojelijaksi on lupautunut eurooppaministeri Tytti Tuppurainen. Suojelijat ovat olleet aiemminkin korkeaa tasoa. Vuosien varrella heitä ovat olleet esimerkiksi tasavallan presidentti Tarja Halonen, pääministeri Matti Vanhanen, valtiovarainministeri Jyrki Katainen, Eu-komissaari Olli Rehn, Yhdysvaltain suurlähettiläs Charles C. Adams sekä eduskunnan puhemiehet Eero Heinäluoma ja Maria Lohela.
 
”Olemme iloisia eurooppaministerin suostumuksesta. Kalamaratonissa olisi aineksia suoranaiseksi vientituotteeksi Eurooppaan. Toivomme tulevaisuudessa kisaavamme ainakin Tallinnan ja Tukholman kanssa yhtä aikaa”, Halonen sanoo.
 
Kalamaratonit järjestää Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa. Kisakeskuksena toimii perinteiseen tapaan Honkaluoto Mustikkamaan kupeessa. Kilpailuajankohta on 28.-29. toukokuuta.