Haukea suutarinlohen tapaan

Suutarinlohi hauesta

Hauesta tulee ns. suutarinlohen tapaan valmistettuna parempaa kuin silakasta. Joudut vain tekemään hieman enemmän töitä hauen fileoinnin suhteen ja ruodottomaksi leikkaamisessa. Tämän syksyn saaliista olen tehnyt mahtavaa haukikalaa suutarinlohen tapaan. Huom! Pakastakaa hauki ennen kuin teette siitä purkkikalaa, kuolee makeanveden öhkömönkiäiset, jos niitä sitten nyt onkaan. Mutta varmuus on paras.

Suolaa hauki miedossa suolassa kaksi vuorokautta (hyvin sopii hienoasuola, ei tarvi olla karkeaa.) Ripota haukeen myös hieman sokeria. Pysyy hauen liha pehmeänä.

Tarvitset:

500 g haukea ruodittuna. Palastele sopiviksi paloiksi.
1 dl Rajalan väkiviina etikkaa
2 dl vettä
2 kpl laakerinlehteä
1 rkl sokeria
5 kpl maustepippuria
5 kpl valkopippuria

Pinoa kaikki kerroksittain lasipurkkeihin, esim. vanhat silakkapurkit ovat oivallisia. Lisää myös tilliä, sipulia, porkanaa oman maun mukaan. Voi laittaa myös tuoreparikaa. Lisää neste lopuksi. Laita purkit kylmään. Valmista on viikon päästä. Ihanaa ruisleivän päällä!

******
Kun fileoit haukea, poista hyvällä terävällä ja notkealla veitsellä ensin isot ruodot ns kylkiruodot. Sen jälkeen kuljeta veistä pitkin selkäruotoa nahkaa myöten pyöräyttäen kalalihaa ulospäin. Tunnet veistä kuljettaessä hauen ruodot, joten älä ota niitä mukaan. Lopputuloksena saat kivan pyöreän fileen (vähän kuin porsaansisäfile.) Toiselta puolen toimi samoin, mutta lopputulos on hieman erilaisempi. Kuitenkin hyvää tavaraaja  taatusti ruodotonta. Muista kalaa oltava paljon. Mulla oli neljä n.1,5kg haukia, että sain sen vähän yli puolikiloa.

Maija Kurola


Tässä on yksi tapa fileroida hauki ruodottomaksi. Katso video.