Hauen pilkintä

Hauen pilkintä

Jos kaipaat räväkkää tärppiä siiman päähän, niin lähde haukipilkille! Tyypillisesti haukia kalastetaan matalasta vedestä. Voit kuvitella, miltä vavan päässä tuntuu, kun useampi kiloinen kala riuhtaisee jalkojesi alapuolella, noin metrin parin päässä sinusta.

Hauen pilkinnässä voit oppia hauen käyttäytymisestä. On jännää havaita, että pieneltä alueelta voit saada useampia kaloja. Sama kaislan reuna olisi avovesiaikana kalastettu vartissa, mutta talvella voit viettää siinä koko päivän saaden kaloja. On myös hauska havaita, että hauki syö sykleittäin. Syöntijakson tultua päälle, kaloja voi tärppiä samoilta alueilta tiuhaan tahtiin.



Haukipilkkipaikat
Hauki on sen verran yleinen kala, että sen löytää melkein mistä vesistöstä vaan. Pienet lammet ovat siitä kiitollisia paikkoja, että niissä on usein pientä haukea paljon. Isompia luupäitä kannattaa lähteä kokeilemaan järvien lahdilta ja mereltä. Kausi alkaa silloin, kun ensimmäiset jäät tulevat. Silloin hauen tavoittaa kaislikon reunoista. Tavallisesti paras paikka on sellainen, jossa ranta syvenee loivasti. Hyvä syvyys haukipilkkilahdelle on 4-5 m keskellä ja reunoilla 1,5-2 m. Usein kalan tavoittaa kaislikon reunasta, mutta se voi oleilla myös keskellä lahtea. Sieltä löytää yleensä isommat hauet.

Välineet
Hanki hauen pilkintään jäykkä vapa ja hyvä vapa. Siima voi olla 0,40-0,45 mm monofiiliä, tai sitten kuitusiimaa 0,20-0,25 mm paksuisena. Monofiili on hieman parempaa, sillä se joustaa, kun kala tarraa kiinni. Perukkeen tarvitset aina.

Pilkeistä kannattaa valita isoimpia myytäviä tasapainopilkkejä. Lusikkauistimet toimivat myös mainiosti. Ihan perinteiset Kuusamon Räsäset tai Proffat ovat kelpopilkkejä myös. Niillä kalan saa paremmin ylös kuin tasapainolla, jossa koukut tuppaavat jäädä jään reunaan kiinni. Syöttiä ei välttämättä tarvita haukipilkissä.



Kalastustekniikkaa
Kalastusta edeltää ahkera reikien poraaminen. Jos tunnet kalapaikan valmiiksi ja tiedät, että siellä on haukia, niin kannattaa viettää koko päivä samalla alueella. Tee reikiä 50-150 kpl noin 3-4 m välein. Veden syvyys voi olla 0,5-4 m. Tee osa avannoista aivan kaislikon laitaan tai jopa kaislikon sisälle. Reikiä voi toisen vyöhykkeen porata 10 m päähän kaislikosta. Kairaksi kannattaa valita 6- tai 8-tuumainen. Iso on aina hyvä, mutta se on rankka kairattava. Kannattaa tehdä kaikki reiät kerralla valmiiksi. Pidä kairauksen jälkeen pieni tauko ja aloita vasta sitten kalastus.



Aloita pilkkiminen sujauttamalla pilkki pohjan tuntumaan. Pilki rivakoilla vedoilla ja pidä noin 2 s tauko vetojen välissä. Matalassa vedessä tyydy heiluttelemaan paikoillaan viehettä, jotta se ei kopise jään reunaan tai se ei keräisi vesikasveja. Joskus kala tulee uskomattoman matalasta vedestä. Vietä minuutti pari yhdellä avannolla ja siirry sitten seuraavaan.

Kun saat kalan siiman päähän, niin pidä siima tiukalla. Se voi kyllä olla hankalaa, sillä kala usein rimpuilee tavattomasti. Välillä siima löystyy väkisinkin, kun se ui ylöspäin. Vedä kalaa siis käsin siimasta ylös. Koita saada se avannon reunaan ja auta se siitä nostokoukulla ylös. Yritä koukku saada kalan suupieleen kiinni, jotta saat päästettyä sen tarvittaessa takaisin. Tasapainopilkkien kanssa nostovaiheessa tulee ongelmia, jos sen muut koukut tarttuvat jään reunaan. Ole siis varovainen tässä vaiheessa kalannostoa.


Katso video! Tässä näkyy, kuinka hauki käy pilkkiin kiinni.


Hauen täkyonginta talvella
Hauen täkykalastus on myös hauska kalastustapa. Monesti täkykalalla saa isompia kaloja kuin pilkillä. Toisinaan hauet käyvät suurimmaksi osaksi täkyyn, mutta on myös päiviä, jolloin aktiivinen pilkkionki on parempi. Katso video ja opi.


Tarvitsen haukipilkille:

  • Kaira 6-10 tuumaisena. Alkaen noin 120 eur.
  • Jäykkä pilkkivapa kunnon kelalla. Alkaen noin 10 eur.
  • Haukilusikoita alkaen 5 eur. Isoja tasapainopilkkejä alkaen 12 eur.
  • Haukiperuke. Hinta noin 5 eur.
  • Nostokoukku. Hinta noin 15 eur.