Esittelyssä Garminin mobiilit kaikuluotaimet

Artikkelisarja mukana kuljetettavista Garminin kaikuluotaimista aloitetaan perehtymällä laitteisiin. Viisiosaisessa sarjassa keskitytään pienikokoisten ja edullisten kaikuluotaimien hyödyntämiseen erilaisissa kalastustilanteissa aina pilkkimisestä jokikalastukseen.
 
Pieni kaikuluotain kuljetuslaukussa
Otetaan ensimmäisenä käsittelyyn Garmin Striker Plus 4 -setti, joka toimitetaan noin viehelaukun kokoisessa myyntipakkauksessa. Laitteen suositushinta on 329 euroa. 
 
Myyntipakkauksesta löytyy näytön lisäksi teline, akku, laturi ja johdot. Lisäksi mukana on kuljetuslaukku, johon kaikuluotain mahtuu tyköistuvasti telineineen. Laitteen kokoamiseen käyttökuntoon menee viisi minuuttia.
 
Setistä jää helposti sellainen käsitys, että se olisi tarkoitettu vain pilkkikäyttöön, koska vastaavia laitteita myydään pilkkisetti nimellä. Striker Plus toimii kuitenkin myös avovesikalastuksessa. Kantolaukussa oleva luotain kulkee kalapaikalle vaikkapa selkärepussa.

Venekäyttöä varten laitteeseen kannattaa hankkia erillinen peräpeilianturi, joka voidaan asentaa kiinteästi veneen takaosaan. Anturi on mahdollista asentaa myös irroitettavaan ja veneen laitaan kiinnitettävään telineeseen, mistä on hyötyä, jos luotainta halutaan käyttää eri veneissä. Tällainen anturiteline maksaa muutaman kympin.
 
Striker Plus -mallissa on GPS-toiminto reittipisteiden tallentamista varten ja Quickdraw Contours -ohjelmisto, jonka avulla laitteeseen voidaan luoda omia syvyyskarttoja. Idea on siinä, että laite tallentaa luotauksen yhteydessä syvyydet ja muodostaa niistä kartan, jossa syvyyskäyrät ovat 30 cm tarkkuudella. Laitteeseen mahtuu karttoja 8000 neliökilometriä.
 
Ready to go
Akkujen johdot laitetaan paikoilleen ja akun lataaminen tapahtuu myyntipakkauksen mukana tulevalla laturilla. Ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä laite pyytää valitsemaan kielen ja mittayksiköt. Sen jälkeen näytölle tulee ehdotus erilaisista näkymistä, joista perinteinen luotain näkymä on hyödyllisin. Muutamalla napinpainalluksella luotain on siis käyttökunnossa.
 
Striker Plus -mallissa näyttö on pystyasennossa ja reaaliaikaisin näkymä piirtyy ruudun oikeaan laitaan. Aloittelevan luotaajan kannattaa paneutua laitteeseen ensin laiturilla tai pilkillä. Laskemalla esimerkiksi jigi anturin alapuolelle ja liikuttelemalla sitä, voidaan nähdä, miten se piirtyy luotaimen ruudulle. 
 
Laituri- tai pilkkiavantotesti on hyvä tapa tutustua laitteeseen, koska silloin anturi pysyy paikoillaan ja ruutuun piirtyvä kuva on tarkimmillaan. Vieheen liikuttaminen piirtyy noin sekunnin viiveellä ruutuun ja pienikin liikahdus näkyy lähes reaaliakaisena, kun tarkastellaan ruudun oikeaa reunaa.

Akku on helppo kiinnittää laturiin myyntipakkauksen mukana tulevilla johdoilla, joissa on plug in -liittimet.
 
Näyttö liikkuu eri asentoihin telineessään, jolloin sen voi kääntää lähes vaaka-asentoon, mikä sopii pilkkimiseen hyvin. Luotaimen ollessa esimerkiksi soutuveneen penkillä näytön voi kääntää puolestaan pystyyn.
 
Kalastajan kannattaa kiinnittää huomiota kaikuluotaimen näkymän herkkyyteen ja pohjalinjan piirtoon. Molemmat voidaan asettaa automaattiasetuksille, mutta erityisesti herkkyyden säätäminen kannattaa muuttaa käytettävän vieheen ja kalapaikan syvyyden mukaan. 
 
Pilkkikäytössä herkkyys kannattaa säätää sellaiseksi, että pilkki näkyy pienenä objektina ruudulla. Esimerkiksi jos herkkyys on liian korkea, siiman ja perukeen häiriöt heikentävät luotaimen luettavuutta. Siksi herkkyyden säätäminen on yksi luotaajan olennaisista taidoista. Laite havaitsee myös pienet pilkit, esimerkiksi mormuskat, yli 10 metrin syvyydestä.
 
Striker Cast on taskuun mahtuva kaikuluotain
Kevyimmillään kaikuluotaus tapahtuu kännykän ja langattoman anturin avulla. Striker Cast on ison tomaatin kokoinen laite, joka painaa 75 grammaa. Applen tai Androidin puhelimeen ladataan maksuton sovellus, jonka kautta luodaan yhteys laitteeseen. 
 
Striker Castin suositushinta on 149 euroa. Versio, jossa on GPS-ominaisuudet, maksaa 199 euroa.
 
Striker Cast ladataan myyntipakkauksessa tulevan USB-johdon kautta. Laitetta ei avata latausta varten, vaan johto kiinnitetään laitteen alapuolella olevaan liittimeen. Laite on umpinainen eikä sitä voi avata.
 

Kuva on ruutukaappaus Castin näkymästä hetkellä, jolloin kala on juuri nousemassa tasapainopilkille.

Laitetta voidaan käyttää heittämällä se haluttuun kohteeseen tai vetämällä sitä hitaasti veneen perässä. Toimintasäde on parhaimmillaan 60 metriä kännykästä. 

 
Pienen kokonsa ansiosta Striker Cast mahdollistaa sellaisten paikkojen luotaamisen, joihin olisi hankala päästä veneellä. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi pienet lammet tai joet. Sisäisen GPS-ominaisuuden (Striker Cast GPS mallissa) ansiosta voit luoda mukautettuja Quickdraw-kalastuskarttoja, joissa on syvyyskäyrät 0,3 metrin välein.
 
Striker Cast kelluu ja aktivoituu kastuessaan. Kun pariliitos on tehty kännykän kanssa, se lähettää dataa sovellukseen, joka näyttää luotain näkymän. Luotaimessa on monia samoja ominaisuuksia kuin aikaisemmin esitellyssä Striker Plus -luotaimessa. Herkkyyttä ja pohjalinjoja voidaan säätää halutessa manuaalisesti.

 
Striker Cast toimii myös jääkalastuksessa. Se laitetaan kellumaan pilkkireikään ja sen avulla nähdään pilkki sekä lähistöllä olevat kalat. Käyttöä helpottamaan voi hankkia pienen valokuvaukseen tarkoitetun telineen kännykkäkiinnityksellä. Se on kätevä asetella veneeseen tai pilkkiavannon reunalle oikeaan asentoon.
 
Artikkelin seuraavassa jaksossa kerrotaan, miten näitä laitteita voidaan hyödyntää pilkkikalastuksessa.