Entistä helpompaa kalansavustusta

Kalan savustus

Motonetin kalastusvastaava Jorma Vataja antaa pari vinkkiä savustamiseen. Uudet apuvälineet ja savustuspurut viimeistelevät niin kylmä- kuin lämminsavukalan makumaailman. 
 
Kylmäsavukalaa pallogrillissä
Savusta vain fileoitua ja ruodotonta kalaa. Jos haluat savustaa nahattoman fileen niin laita fileen alle pala voipaperia, jotta se ei tartu kiinni. Yleisimpien kirjolohen ja merilohen lisäksi kannattaa kokeilla mm. nieriää ja siikaa.
 
Suolaa fileet ennen savustusta (hienolla) merisuolalla, johon voit lisätä sekaan hiukan sokeria ja mausteita. Anna maustua 12-16 tuntia. Suolatut ja maustetut fileet huuhdellaan kylmällä vedellä, taputellaan talouspaperilla ja asetetaan ilmavaan paikkaan kuivumaan tunniksi.
 
Kala laitetaan puhtaaseen pallogrilliin kylmäsavugenerattorin kanssa. Siivilää muistuttavaan laitteeseen laitetaan hienoa kylmäsavustuspurua. Huomaa, että pallogrillin pitää ehdottomasti olla puhdas - mielellään uusi. 
 
Generaattori laitetaan grillin pohjalle. Jos kylmäsavustat kesällä, tee se viileään vuorokaudenaikaan eli yöllä. Lämpötilan tulisi mielellään olla alle 10 astetta eli kovimpien helteiden aikana ei yölläkään voi savustaa tällä menetelmällä. Savun pallogrilliin tuottaa kylmäsavugenerattori. Jauhomainen savustuspuru palaa hitaasti ja antaa hienon savunmaun kalalle.
 
Generaattori tuottaa savua 8-10 tuntia. Hyvän maun saamiseksi kalaan suositellaan savustettavaksi noin 16 tuntia eli puolivälissä savustusta voit vaihtaa purut savustimeen. Jos maltat, anna kalan lopuksi tekeytya kylmässä, vakuumipussissa tai kelmuun käärittynä 3-12 tuntia.
 
Lämminsavukalan savustamiseen voi käyttää maustettuja savupuruja
Voit ostaa kaupasta eri puulajeista tehtyjä savupuruja. Omenapuu tai hikkori ovat kokeilemisen arvoisia. Eri puulajien kokeilemisen rinnalla voit testata myös savupurujen maustamista. Kastele savupurut jaloviinalla ja hunajavedellä. Kuivaa purut auringossa tai saunassa rutikuivaksi ja käytä niitä savustamisessa. Muista heittää savupurujen sekaan pieni katajan oksa ja muutama sokeripala. Ne antavat myös makua ja tuovat väriä kalaan.
 
Näin tehdään hyvä savukalasalaatti!
 
Todellinen kesäruoka! Sopii alkupalaksi tai kevyeksi lounaaksi.
 
1 kg savustettu kalaa (kirjolohi, siika, ahventa tai kuhaa)
5 puikulaperunaa
5-7 vihreää parsaa
1 punasipuli
10 vihreää papua
rucolaa
 
Kastike:
2/3 yksikyntistä valkosipulia
6 rkl oliiviöljyä
2 rkl Dijon-sinappia
1 rkl sitruunamehua
valkopippuria
suolaa
 
Ensin ryöpätään papuja noin 2 min suolavedessä. Kuori sen jälkeen parsat ja ryöppää niitäkin muutama minuutti. Jäähdytä molemmat kylmän veden alla.
 
Irroita lihat savukalasta. Kala kannattaa pitää mahdollisimman pitkään kokonaisena ja irroittaa lihat vasta sitten, kun olet tekemässä siitä ruokaa. Kokonainen kala säilyy mehukkaampana.
 
Keitä perunat. Leikkaa keitetyistä perunoista viipaleita. Leikkaa punasipuli paloiksi.
 
Kastikkeen teet seuraavasti: Sekoita Dijon-sinappi ja valkosipulihakkelus. Lisää oliiviöljy hitaasti valuttaen. Lisää sitruunamehu, valkopippuri ja suola. Sekoita salaatti ja salaattikastike. Laita salaatin päälle savukala ja rucola.

Lue lisää kalan savustuksesta.


Kylmäsavustusgeneraattori. Katso lisää Motonetin sivulta.Kylmäsavustuspuru. Katso lisää Motonetin sivuilta. 


Hikkori savustushake. Katso lisää Motonetin sivuilta.