Ceviche siiasta tai kuhasta

Ceviche - kuha tai siika

Ceviche sopii loistavasti tukevan grilliruuan rinnalle alkupalaksi. Kylmän huurteisen kanssa terassin aurinkovarjon alla se hyväilee ruokailijan makunystyröitä ennen esimerkiksi rasvaista grilliribsipläjäystä! Se voi olla siikaceviche tai kuhaceviche. Muutkin kalat käy - valkolihainen kala sopii paremmin kuin rasvainen lohikala. Ideana on se, että kala kypsennetään limesitruunan hapoilla. Siikaa ei tarvitse pakastaa, mutta kuha suositellaan pakastettavaksi 2-3 päivää ennen cevichen valmistamista.
 
Neljälle henkilölle alkupala
 
Tarvitset seuraavat raaka-aineet:
 
Ruodotonta siika- tai kuhafilettä (200 g)
Limesitruunoja 4-5 kpl. Kannattaa varata mieluummin yksi ylimääräinen, koska etukäteen ei osaa sanoa, miten paljon yhdestä saa mehua.
Korianteria
1/4 punasipuli
Ruohosipulista muutama korsi
Suolaa
Sokeria
Valkopippuria
Puolikas chili (vahvuus oman maun mukaan)
 
1. Silppua kala noin sentin kuutioiksi.
2. Tee punasipulista hienoa hakkelusta. Jos käytössä on iso sipuli, älä käytä koko neljäsosaa, vaan laita hieman vähemmän. Sipuli on mauste tässä ruuassa ja sitä ei saa olla liikaa.
3. Tee ruohosipulista ja pienestä nipusta korianteria hakkelusta.
4. Leikkaa chili pieniksi siivuiksi. Käytä chilistä mielellään kuoret eikä siemeniä.
5. Laita yllä mainitut esivalmistellut raaka-aineet astiaan. Purista limeistä niiden päälle mehu. Lisää hieman suolaa, ripaus sokeria ja pari raapaisua valkopippuria myllystä. Sekoita. Tarkoitus on se, että mehu peittää kalat kokonaan tai lähes kokonaan.
6. Laita astia jääkaappiin. Käy välillä kääntelemässä kaloja, jotta jokaisenkin kalapalan alle pääsee limemehua.
7. Pari tuntia jääkaapissa on hyvä. Hätäisempi voi syödä aikaisemminkin. Kaada ennen annostelua mehut pois.
8. Tarjoiluehdotus: annostele alkupaloiksi esimerkiksi mataliin wiskilaseihin. Juomaksi ehdottomasti hyvää Sol olutta tai Kungfu Girl Riesling valkkaria.
 
Jos kaupassa ei ole tuoretta kuhaa, joudun onkimaan sen itse. Kuhan vetouistelusta tässä lisää. Tässä puolestaan ohje, jos grilliribsit ovat mielessä.