Blinit a'la Haukikoira

blinit

Kokeile Haukikoiran (Mika Vornasen) blinejä. Jos maderetkeltä on mademamma jäänyt haaviin, niin nyt on aika herkutella! Tällä ohjeella syntyy 10–12 kpl 12cm blinejä.


Tarvitset:
3,5dl tattarijauhoa
1,5dl karkeaa vehnäjauhoa
0,5dl ruisjauhoa
3,5 dl haaleaa maitoa
3,5 dl haaleaa vettä
50 g hiivaa
1 tl suolaa
2 rkl voisulaa
2 keltuaista
2 valkuaista vaahdotettuna
mateenmätiä (siian, muikun ja ääritapauksessa kirjolohenkin mäti)
sipulihakkelusta
smetanaa


Liuota maito ja vesiseokseen hiiva, lisää suola. Sekoita jauhot sekaan ja anna seisoa n. 6 tuntia, tai peitettynä yön yli lämpimässä.
Ennen paistamista keltuaiset ja voisula sekoitetaan taikinaan, valkuaiset vaahdotetaan niin, ettei vaahto irtoa astiasta, vaikka astiaa kallistetaan. Vaahto nostetaan varoen taikinaan. Kauhalla valellen ja painellen vaahto sekoitetaan taikinaan ja taikinaan saadaan kuohkea koostumus.

Blinit paistetaan n. 3/4 maksimi lämpöisillä levyillä (jokainen hella on erilainen) kirkastetussa voissa, jota tulee olla riittävästi, ettei blini pala kiinni valurautapannuun, vaan irtoaa helposti. – 60 luvun voiveitsi tai vastaava helpottaa kääntämistä.

Tarjoillaan (kissakalan)mädin, smetanan ja sipulin kanssa blinin päälle asetetun kylmäsavulohi viipaleen päällä. Kissakalan (steinbit) mätiä saa valkoisilta Ruotsin laivoilta oranssina ja kaviaarina. Kokeile myös muita mätejä esim. mateen mätiä!